Actueel

3B’s: Bijenworkshops op onze scholen!

Deze winter werden verschillende van onze scholen bezocht door het bijentrio uit Engeland: Ianthe (oud leerlinge van de Gentse Steinerschool en ex-medewerkster bij de Federatie), Melody (oud leerlinge van een steinerschool in Amerika) en Christian Gruetzmacher (bio-dynamisch imker). In het voorjaar zette deze gemotiveerde sociale kunstenaars hun tocht doorheen het vlaamse steinerscholenlandschap verder!

Er is een aanstekelijk enthousiasme waar te nemen! Op de reeds bezochte scholen verzamelden ouders, kinderen en leraren om zich samen over de vraag te buigen wat hun school voor de bijen kan betekenen. Ieder bezoek aan de scholen heeft een eigen karakter. Maar wat opvalt is dat er overal een ware verwondering en interesse ontstaat voor het leven van de bij en de samenwerking die tussen mensen en bijen kan ontstaan. In deze tijd waarin duizenden mensen op straat komen uit grote bezorgdheid voor de klimaatsveranderingen, is het een krachtig gebaar om op onze scholen ook echt actie te ondernemen voor het ecosysteem en voor de bij –die ook afziet door hoe wij mensen met haar en onze natuur omgaan.

Waldorf_NB_201902_1 Waldorf_NB_201902_2

De volgende scholen werden reeds bezocht en werken aan hun actieplannen: Kasteellaan Gent, Michaëli Aalst, Kristoffel Tervuren, Sterrendaalders Lier, Michaelschool Turnhout, De Zonnewijzer Leuven, De Kleine Wereldburger Borgerhout en de Wingerd in Brasschaat. De scholen die nog aan de beurt zijn: Guido Gezelleschool Brugge, Landelijke Steinerschool Munte, de Es en de Parcivalschool in Antwerpen .

 

Om meer te lezen over het initiatief, lees Waldorf 100 and Bee Culture in Belgium 2019.