Actueel

Concert 25 jaar MSV

In het kader van het 25-jarig bestaan van Middelbare Steinerschool Vlaanderen vzw worden nog enkele feestelijke momenten georganiseerd, zoals twee kooroptredens in Brugge en Antwerpen respectievelijk op 26 april en op 3 mei, én een academische zitting op 24 mei 2013 op het stadhuis van Gent, met als sprekers o.a. prof. Jan Masschelein, Christine Gruwez, Pedro de Bruyckere en schepen van onderwijs van de stad Gent Elke Decruyenaere.

Benjamien Lycke

Oud-leerling en afstuderend master in compositie Benjamien Lycke (° 1989) studeert sinds 2008 compositie bij Lucien Posman aan het Koninklijk Conservatorium te Gent. Hij studeert ook piano, orgel, zang en harmonie aan het Stedelijk Conservatorium Brugge bij o.a. E. Willems, I. Michiels. Tijdens zijn humaniora op de Middelbare Brugse Steinerschool initieerde David Anne hem in de compositie. Op 18-jarige leeftijd presenteerde Benjamien Lycke al een volledige musical, Le Piédestal, met een vijftigtal uitvoerders van de Steinerschool en het Stedelijk Conservatorium Brugge. Zijn eerste symfonische werken werden in 2010 uitgevoerd o.l.v. dirigenten Dirk Brossé en Geert Soenen. In 2011 dirigeerde hijzelf in opdracht van Musical van Vlaanderen in het Gentse Capitole zijn tweede musical, Toptalent, een satire op de vele talentenwedstrijden zoals bijvoorbeeld ‘Idool’. Vorig jaar was er veel ruchtbaarheid rond de musical “Terminus”, een drama dat zich afspeelt in een Gentse tram net na de Eerste Wereldoorlog. Momenteel werkt hij aan een operaproductie, Acubens, die op 23 juni in première gaat in het Koninklijk Conservatorium te Gent.

 

Creatie ‘Ex Nihilo’

De Middelbare Steinerschool Vlaanderen is dan ook blij, dat deze oud-leerling in het kader van zijn eindwerk master in compositie bereid was speciaal voor het jubileumjaar van MSV een compositie te creëren. “Ex Nihilo” werd letterlijk uit het niks geschapen en dit in blijvend overleg met zijn oud-leraar maar tegelijk één van zijn blijvende mentoren in compositie, leerkracht en dirigent David Anne.

Benjamien Lycke liet zich voor deze creatie daadwerkelijk inspireren door zijn tijd als leerling op de steinerschool. Ex Nihilo is namelijk een vrije interpretatie van het scheppingsverhaal in brede zin. Het is samengesteld op basis van wat daarrond is bijgebleven uit zijn jaren op de steinerschool.

Deze zevendelige compositie evolueert van reflectie over het niets, via bezinning over de schepping met het gebed van het Zonnelied, naar een verbinding met de drie wezenskrachten denken, voelen en willen. Dit laatste vertrekt van de spreuk van Rudolf Steiner waarin die een beschrijving geeft van het wezen van de mens. In de gedeeltes die deze driegeleding bezingen geeft de componist zowel cultuurhistorische als brandend actuele knipogen.

 

Meer dan 100 leerlingen van de derde graad uit de 5 middelbare Steinerscholen oefenen al ettelijke maanden deze compositie in onder begeleiding van hun muziekleerkrachten. Dirigent-leerkracht David Anne zal het geheel leiden.

Als voorprogramma brengen de aparte vestigingskoren onder leiding van hun muziekleerkracht een beeld van de koorzang van de verschillende middelbare steinerscholen.

 

 

–      Voor de  kooroptredens zijn de kaarten vanaf nu verkrijgbaar. De kooroptredens vinden plaats op de vrijdagen 26 april en 3 mei telkens om 20u.  Het kooroptreden van 26 april in Brugge vindt plaats in de Sint-Walburgakerk. Het kooroptreden van 3 mei in Antwerpen vindt plaats in de kerk Sint-Anna-ten-Drieën op Linkeroever Antwerpen.

Kaarten zijn verkrijgbaar in de scholen: voorverkoop: 8 euro/ op de avond zelf: 10 euro.

Het is ook mogelijk on-line kaarten te reserveren via msvkooroptredens@gmail.com met vermelding van naam, aantal kaarten en de locatie. Na overschrijving van de betaling worden de kaarten dan aan de kassa klaargelegd.

–      Academische Zitting nav 25 jaar Middelbare Steinerschool Vlaanderen op 24 mei om 19u30 in het stadhuis van Gent, met o.a. prof. Jan Masschelein, Pedro de Bruyckere, Christine Gruwez, schepen van onderwijs van de stad Gent Elke Decruyenaere