Actueel

De Es en Hibernia in Antwerpen vieren samen Sint-Michaël

Voor het eerst in de geschiedenis van de Antwerpse scholen hebben De Es en Hibernia het Sint-Michaëlsfeest samen gevierd.

Deze dag werd bewust en symbolisch uitgekozen door de twee middelbare Steinerscholen uit Antwerpen, Hibernia en De Es, om samen feest te vieren. Het werd een unieke samenkomst waar zo’n 450 leerlingen en 50 leraren aan deelnamen.

 

Een sfeerbeeld van Ilse Vanbaelen en Herman Meyvis:

 

Maandagmorgen 29 september 2014, het is halfacht ’s morgens:  ParkSpoorNoord, hét verbroederingspark van Antwerpen, ontwaakt. Enkele vroege vogels beginnen piketten in de grond te kloppen, ellipsen uit te zetten, tafels open te vouwen,… ‘Wat is hier te doen?’ vraagt een attente wandelaar. ‘Michaëlsdag’, krijgt hij als antwoord… ‘en strijden tegen de draak…’, roepen we hem nog na maar het is niet zeker dat hij dat nog hoorde.

 

Het werd een unieke samenkomst waar zo’n 500 mensen samen werkten, samen zongen, samen bouwden, samen aten … En al doken tegen de middag donkere wolken op, het feestelijke buffet bestaande uit allemaal meegebracht hartig en zoetig lekkers, deed ons dat nog even vergeten… 

 

Tenslotte begon toch onaangekondigd de regen te vallen, dit deerde de moedige Michaëlstrijders niet. De zevende klassers dansten, de achtste klassers vliegerden, de negende klassers sjorden, de tiende klassers weefden, de twaalfde klassers bouwden symbolisch een in elkaar gevlochten dubbele spiraal. En de elfde klassers voerden de kleurige, vurige draak ten tonele. Maar hij werd die dag overwonnen! Niet alleen door het zingen van het Michaëllied maar vooral door de moedige intentie van beide schoolgemeenschappen die hiermee uitspraken dat ze samen de toekomst willen ingaan. Een toekomst van samenwerking en strijden voor dezelfde zaak.