Actueel

Duurzaam Wonen en de richting ASO in Lier trekken binnenkort in nieuwe ateliers en klaslokalen

Na jaren van krappe behuizing heeft Middelbare steinerschool Lier eindelijk zicht op meer ruimte. 2 gebouwen zijn bijna klaar om in gebruik te worden genomen.

Het is geen geheim: de Lierse steinerschool SO kampte met een nijpend tekort aan lokalen. Sinds de komst van de beroepsrichting Duurzaam Wonen woekerde de school met plaats, zowel voor atelierruimtes als voor klaslokalen. Door het invoeren van een uitgekiende klasrotatie lukte het – zij het met de nodige goodwill van leraren – om de theorielessen van zowel ASO als BSO onderdak te verlenen.

Voor de praktijkvakken huurde de school een ruwbouw, even verderop. Ze voorzag het gebouw zelf van ramen, sanitair en verwarming en toverde kale ruimtes om tot ateliers. Tijdens de eerste praktijklessen waren de leerlingen zelfs aan de slag om op het gebouw nog een verdieping te zetten. Dankzij de creativiteit van alle leraren hebben de leerlingen in dit gebouw – dat eigenlijk niet voldeed – tot nu toe praktijkonderricht gekregen.

Van bij de opstart van Duurzaam Wonen kwamen er fondsen binnen die specifiek bedoeld waren om een nieuwbouw voor deze richting te realiseren. Ook de vriendenkring, die uit ouders van Duurzaam Wonen bestond, droeg in de loop van de jaren haar steentje bij middels geld en hand- en spandiensten.

De school vroeg aan Mark Depreeuw om de nieuwe ateliers vorm te geven. Mark, al van het prille begin van de middelbare school een architect die meedenkt met de school, ging aan de slag met wensen en restricties. Zo koos MSV Lier voor een houtskelet gebouw in drie lagen met plaats voor alle ateliers van Duurzaam Wonen en tegelijkertijd ook voor een aantal ateliers van ASO. Op die manier blijft ook in de praktijklessen de synergie tussen beide richtingen verzekerd. Door de grote houtpartijen die zichtbaar blijven, zal het gebouw warmte en geborgenheid uitstralen, ondanks het feit dat het vrij industrieel is opgevat.

Een ander project dat al ooit eerder op de tekentafel van Mark gelegen had, de “toren”, werd plots opnieuw actueel. Een ontwerp voor gewone klaslokalen met grote, flexibele ruimtes binnen het toch beperkte budget. Een gebouw dat paste in de campus, beantwoordde aan alle veiligheids- en toegankelijksnormen en er liefst ook nog een beetje leuk uitzag. Kortom: een aangename plek worden om les te krijgen en te geven.

En zo werden vorig schooljaar twee werven quasi tegelijk opgestart in de Lierse steinerschool. Ondertussen staan de gebouwen bijna recht. Mark Depreeuw – die de richting Duurzaam Wonen een warm hart toedraagt – hield in zijn ontwerp rekening met werken die de leerlingen zelf kunnen uitvoeren. Beide aannemers waren meteen bereid om dat in te passen in hun planning. Zo hebben de leerlingen onder andere de strobalen in het houtskelet geplaatst en lemen zij de muren in de “ toren”. Op die manier wordt het ook een beetje “hun” gebouw.

Het oorspronkelijke gebouw van de bovenbouw zal ook in de toekomst het muzieklokaal en het lokaal plastische opvoeding blijven herbergen. Zo behoudt deze plek toch speelsheid en artistieke ademruimte en wordt het geen “puur cognitief” gebouw.

Het geheel wordt door Agion gesubsidieerd en de Lierse vestiging is ook heel dankbaar voor het steuntje in de rug dat ze van de Gentse vestiging kregen. Een tastbaar bewijs van de nauwe samenwerking tussen MSV vestigingen.

dscn1526 dscn1530img_1228img_1226img_1223