Actueel

Feestelijke opening MSV-Aalst

Op zaterdag 2 september opende de Middelbare Steinerschool Aalst feestelijk haar  deuren. De nieuwe school, die in 2017-2018 aftrapt met een zevende klas met drieëntwintig leerlingen, wordt daarmee de achtste vestiging onder de koepel van de Middelbare Steinerschool Vlaanderen (MSV). Tussen nu en 2022 zal ze uitgroeien tot een volwaardige middelbare ASO-school, zodat de leerlingen er hun volledige steiner-schoolloopbaan kunnen doorlopen. Het verslag in Het Laatste Nieuws leest u hier.

De geboorte van de nieuwe middelbare school valt ook samen met de dertigste verjaardag van de Middelbare Steinerschool Vlaanderen.  Alle vestigingen zullen MSV dit schooljaar daarvoor in de bloemetjes zetten. Als jongste telg in de familie kreeg Aalst de eer om als eerste aan de beurt te komen. Meer dan één reden om te feesten dus, ook al omdat het de bedoeling was om samen met alle vrienden en sympathisanten officieel te klinken op het kersverse project.

In zijn welkomstwoord prees Tim De Backer de energie en daadkracht van het pioniersteam en de steun van een enthousiaste groep ouders en leerkrachten. Het nieuwe leerkrachtenteam staat bovendien onder leiding van Guus Antonie, die gepokt en gemazeld is in het steineronderwijs. “Ik ben gerustgesteld. Dit komt goed!” aldus De Backer, die pedagogisch gevolmachtigde is voor Aalst. Pedagogisch MSV-directeur Paul Buyck sloot zich daarbij aan en wees op de wervende kracht en het unieke karakter van de steinerpedagogie. Die dreigt in het gedrang te komen door het politieke debat rond de nieuwe eindtermen. Buyck stipt aan dat vooraanstaande onderwijsexperts zoals Gert Biesta aanraden om “het lesgeven terug te geven aan het onderwijs zelf”. Dat betekent: meer (onderwijs)vrijheid geven. Het steineronderwijs moet de uitdaging aangaan om die vrijheid –waarborg voor de ziel van haar pedagogie – te vrijwaren en haar stem door te laten klinken in het eindtermendebat.

Het officiële gedeelte werd afgerond door oud-docent en pedagoog Marcel De Leuw, die toespitste op het belang van het onderwijs om kinderen en jongeren op te voeden tot vrije, zelfstandige individuen. Het steineronderwijs moet ervoor zorgen dat het denken, voelen en willen in perfecte harmonie zijn, opdat ze de uitdagingen van de toekomst aankunnen.

Bij een nieuwe school horen ook nieuwe lokalen. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar dankzij de onvermoeibare inzet  van de ouders en de initiatiefgroep, werden in een mum van tijd en op de valreep mobiele klasunits geplaatst, ingericht en bemeubeld. Het nieuwe klaslokaal met de ergonomische zit-statafels en het houtatelier met massieve houten werkbanken zijn een lust voor het oog.

Geen feest zonder muziek en dans! De feestnamiddag werd ingeluid door de Koninklijke Harmonie de Dendergalm die de genodigden naar de nieuwe klaslokalen begeleidde. De initiatieles Lindy Hop bracht heel wat feestvierders op de dansvloer. Daarvoor strikten de organisatoren Geneviève van Apollo Swing, zelf ouder van een zevendeklasser in Leuven. Na afloop werd het feest verder opgeluisterd door het huisorkest van de school, “De Scheve Noot”. Kortom, het was een geweldige namiddag die de toon gezet heeft voor een fantastisch schooljaar. En dat alles onder een stralende zon!

 

www.steinerschoolaalst.be