Actueel

Forum voor sociale driegeleding (Chicago)

Eind augustus vond je Melanie Lauwaert, een van onze vaste medewerkers op de federatie, in de stad van de blues: Chicago. Ze woonde er het vijfdaagse forum How We Will bij en schreef er onderstaande bijdrage over. 

Elderberries Threefold Cafe

How We Will is een forum voor sociale driegeleding, systems change en community. Het wordt georganiseerd door Elderberries Threefold Cafe. Vorig jaar vond het voor de eerste keer plaats in Los Angeles, Californië, waar het bio-café gelegen is. Dit jaar ging het forum door in Chicago, waar het tweede Elderberries Threefold Cafe binnenkort opengaat.

Elderberries is een initiatief van Dottie Zold met als intentie om Waldorf jongeren in contact te brengen met ‘at risk’ jongeren. Vaak zijn dat jongeren die dakloos zijn, maar ze kunnen ook heel andere, stevige uitdagingen hebben.

Groepsfoto

How We Will – deelnemers

Cultuur van het hart

De Elderberries threefold community draagt een bijzondere cultuur uit, een cultuur van het hart. Eerlijkheid, openheid en een sterke aanmoediging tot groei zijn er de grote waarden. Het is ook een nuchtere community, zelfs in het café wordt geen alcohol geschonken. Jongeren in moeilijkheden vinden er opnieuw grond onder hun voeten en leren er hun angsten overwinnen door de systematische aanmoedigingen van hun co-workers. Je merkt het vast al, er is een sterke verbinding met antroposofie dat vooral in de Wil wordt uitgedragen. Vandaar dat de organisatie aan zijn naam kwam.

Samenwerking met anderen

How We Will streeft ernaar een culturele revolutie te zijn. Er wordt gewerkt aan systems change vanuit de sociale driegeleding. Elderberries community werkt daarnaast ook bijzonder actief mee aan de Poor People’s Campaign, een nationale oproep voor morele vernieuwing.

Antroposofie

Deze mensen staan helemaal in de wereld met haar vele uitdagingen rond sociale gerechtigheid. De inzichten uit de antroposofie en sociale driegeleding worden ingezet om grote sociale vraagstukken rond armoede, ongelijkheid, oorlogseconomie en dergelijke aan te gaan. De Poor People’s Campaign mobiliseert duizenden mensen nationaal in de V.S.

A reimagined sketch of Saturday’s Against All Odds panel. (Foto: Kiana)

A reimagined sketch of Saturday’s Against All Odds panel. (Foto: Kiana)

Driegeleding in de praktijk

Het forum was zeer boeiend. Hoe kan driegeleding helpen bij het omvormen van systemen die ongelijkheid in de hand werken en die de waardigheid van bepaalde bevolkingsgroepen schenden? En hoe organiseren we een beweging voor sociale driegeleding, nationaal en internationaal?

In de USA leiden de vele vragen naar morele opleving tot een actief onderzoek en een geëngageerde ontwikkeling van sociale driegeleding op nationale schaal. Als dat mogelijk is in dit land, waarom niet ook in België?

Groetjes uit Chicago,

Melanie