Actueel

Juf Vé van Teunisbloem Gent bezoekt Finse scholen tijdens sabbatjaar

Eind juni 2015 zette juf Veroniek Duchamps een punt achter een rondje van zes jaar. Het was tijd voor een sabbatjaar. Vanuit haar interesse voor schoolbeleid en omdat Finland bekend staat voor kwaliteitsvol onderwijs, reisde zij naar het Noorden.

Ze ging op zoek naar hoe de pijlers van het Finse onderwijsbeleid verankerd zitten in het dagdagelijkse schoolleven, zowel voor de leraren als voor de kinderen.

 

Veroniek bezocht verschillende scholen, zowel steiner- als andere scholen en stelde vragen om meer zicht te krijgen op thema’s als:

– de KiVa- methode (aanpak pesten)

– inclusief onderwijs

– leerlingvolgsysteem

– beoordelen van de kinderen zonder punten te geven

– het begeleiden van dezelfde klasgroep gedurende enkele jaren

– het inzetten van ict in de lessen

 

 

Je kan haar verhalen en ervaringen lezen in een interessante blog.

 

Een voorsmaakje:

(Over het schrijven van het onderwijscurriculum) Maar het wordt niet door ministers of kabinetsmedewerkers geschreven; nee, het wordt door leerkrachten en directeurs geschreven, in kleine subgroepen. (…)

Die subgroepjes, die bestaan dus uit ‘mensen uit het werkveld’ die door hun school zijn aangesteld om het curriculum te schrijven. Maar zij vertegenwoordigen niet alleen de leerkrachten  van hun school, want ook de ouders en zelfs de kinderen krijgen  inspraak in het nieuwe curriculum.

 

finland