Actueel

Lespakket vluchtelingen – Vluchten doe je niet zomaar

Jeugd Rode kruis ontwikkelde een lespakket voor de lagere school dat inzicht geeft in de vluchtelingenproblematiek.

Wereldwijd vluchten vandaag 60 miljoen mensen voor oorlog, repressie, hongersnood, natuurrampen en andere zaken die het leven in hun eigen omgeving onmogelijk maken. Sinds de zomer van 2015 werden beduidend meer asielaanvragen geregistreerd in Europa & België en kwam deze problematiek vaak in de media. Beelden van duizenden mensen die drummen om op een trein te raken of samengeduwd zitten in een gammel bootje. Deze beelden lieten niemand onberoerd. Waar komen deze vluchtelingen nu vandaan en waar vluchten ze voor?

Leerlingen van lagere scholen zitten ongetwijfeld met vragen omtrent deze problematiek, of kunnen zich moeilijk voorstellen wat het betekent plots te moeten vluchten en alles achter te laten. Ze horen van alles waaien in de me­dia, maar kunnen dit soms moeilijk plaatsen in een bredere context. Daarom ontwikkelde Jeugd Rode Kruis een lespakket over vluchtelingen. Je kan het gratis downloaden via deze link.

Het lespakket kadert wie vluchtelingen zijn, waar ze vandaan komen en wat in binnen- en buitenland gedaan wordt om hen te helpen. De bundel helpt je als leerkracht om kinderen be­wust te maken over deze thematiek en hier op een actieve manier rond te werken. Door de bijhorende handleiding kan je er als leerkracht kant-en-klaar mee aan de slag gaan. Dit lespakket is speciaal bedoeld voor de leerlingen van de derde graad lager onderwijs.