Actueel

MSV blaast 30 kaarsjes uit in het ABC-huis

Op maandagavond 12 maart vanaf 18u30 viert de Middelbare Steinerschool Vlaanderen (MSV) haar 30-jarig bestaan met een geanimeerde academische zitting in het Brusselse ABC-huis (Art Basics for Children). De Middelbare Steinerschool Vlaanderen vzw heeft vandaag acht vestigingen: in Aalst, Antwerpen (Berchem), Brugge, Brussel, Gent, Leuven (Wijgmaal), Lier en Turnhout.

Het centrale thema van de avond is “Geef het lesgeven terug aan het onderwijs”.

Feestelijke opening

De officiële opening ligt in handen van volksvertegenwoordiger Kathleen Helsen (CD&V), voorzitter van de Commissie Onderwijs van het Vlaamse Parlement. Mevrouw Helsen verdedigde de voorbije maanden op een geprofileerde manier de vrijheid van onderwijs en verwees daarbij in het kader van het eindtermendebat naar de degelijke en kwaliteitsvolle dossiers die de Federatie steinerscholen indiende voor vervangende, gelijkwaardige eindtermen.

Academisch luik

Prof. Maarten Simons en prof. Gert Biesta zorgen nadien voor het meer academische gedeelte van de avond. Simons (KU Leuven) publiceerde samen met Jan Masschelein het boek De leerling centraal in het onderwijs? Grenzen van personalisering (Acco, 2017). Daarin richten ze zich op het onderwijspedagogisch perspectief en het belang van de ‘tussenruimte’ en de ‘tussentijd’ die de school voor de leerling moet kunnen waarborgen in de maatschappij. Rond dit thema brachten beiden eerder al De apologie van de school uit (Acco, 2012).

Maarten Simons was samen met prof. Geert Kelchtermans promotor van een kritische review van de eindtermen als instrument voor goed onderwijs. Hierin onderzochten ze de werking en de doeltreffendheid van eindtermen vanuit verschillende invalshoeken.

Aansluitend zal prof. Gert Biesta reageren. Biesta is hoogleraar aan de Londense Brunel University en aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Hij is vooral werkzaam in de pedagogiek die bij opvoeding en onderwijs normatieve vragen formuleert en onderzoekt. Bovendien is hij auteur van inspirerende boeken zoals Goed onderwijs en de cultuur van het meten (Boom, 2012), Het leren voorbij (Phronese, 2016) en The rediscovery of teaching (Taylor & Francis, 2017).

Het thema van de viering van 30 jaar MSV is trouwens een citaat uit Biesta’s ‘Het prachtige risico van onderwijs (Phronese, 2015).   Gert Biesta is de dag nadien de centrale gast op de reflectiedag van de middelbare scholen in De Es in Berchem.

 

Voorstelling Portfolioproject

Op deze avond is er ook een parallel gedeelte waarbij de leerlingen van de Brusselse middenbouw een portfolioproject voorstellen. Dit kadert in de lancering van het project European Portfolio Certificat (EPC) voor de Brusselse MSV-vestiging die avond.

Voor het muzikale gedeelte zorgt het ensemble Belcirque, waartoe ook enkele oud-leerlingen behoren.

 

Rondleiding ABC-huis

MSV werkt nauw samen met het ABC-huis (Art Basics for Children), daarom kunnen geïnteresseerden de feestavond starten met een rondleiding in dit open onderzoekscentrum. Het huis laat kinderen kennismaken met kunst en cultuur en geeft hun creativiteit vleugels. De Middelbare Steinerschool Vlaanderen is blij dat ze in deze dynamische ruimte aanwezig kunnen zijn voor deze viering!

 

Zie ook: uitnodiging 30 jaar MSV

Inschrijven voor het academisch gedeelte is verplicht. Stuur eenvoudig een mailtje naar marleen.foncke@msv-vzw.be

Om goed voorbereid te zijn weten we in elk geval graag of je komt. Geef ons dus zeker een seintje als je aanwezig zal zijn.

Graag tot dan!

 

www.msv-vzw.be