Actueel

Nieuwe steinerschool Ronse neemt sterke start

Met de opening van een nieuwe Steinerschool aan de Rotterij, zijn Ronse en de steinerscholen een nieuwe school rijker. Sinds 1 september 2016 krijgen daar 17 kleuters en 6 lagere schoolkinderen les.

In februari 2015 kwam voor het eerst een groep enthousiaste leerkrachten samen. Allemaal werkzaam in verschillende Steinerscholen: Munte, Antwerpen, Aalst, Lier en Brussel. Ze hadden de gemeenschappelijke wens om een Steinerschool op te richten in Ronse. De drijfveer was divers: sommigen wonen in Ronse en willen een Steinerschool voor hun kind, anderen willen graag aan het werk in een Steinerschool dicht bij huis en nog anderen vinden het gewoon boeiend om dit opstartend initiatief te helpen vormgeven.

‘In het begin kwamen we maandelijks samen, waarin we vooral op zoek gingen naar een gemeenschappelijke visie. Het was meteen duidelijk dat we allemaal de wens hadden om een boerderij aan de school te verbinden. Al van in de kleutertijd willen wij kinderen vertrouwd maken met een landelijke omgeving, de nabijheid van dieren en planten, de invloeden van het weer op het land en het leven op een boerderij waar landbouw bedreven wordt. Ronse, met zijn landelijke karakter, biedt veel mogelijkheden op dat vlak. Een boer vinden was geen probleem, de zoektocht naar een gepaste locatie verliep moeizamer. Uiteindelijk hebben we een veld gevonden in de Rotterij van Ronse, met uitzicht op het muziekbos. Er was niet meteen plaats om het landbouwproject gelijktijdig op te starten met de school, maar er zijn wel mogelijkheden in de toekomst.
Van de Steinerschool in Geel kregen we containers die we omgevormd hebben tot 2 klaslokalen. Voor de inrichting en het lesmateriaal hebben we veel gekregen van ouders en andere Steinerscholen, waarvoor dank .

Momenteel hebben we één kleuterklas en één graadsklas 1e – 2e leerjaar. Elk jaar zal er een lagere klas bijkomen. Zo willen we de school van onderuit stevig opbouwen.

September was alvast een rijkdom voor de zintuigen. Zo konden we op de weide over ons schooltje mooi volgen hoe het groene, gras tot nette, goudkleurige pakken hooi werden getoverd om naar de schuur te brengen. Het is fijn om de natuur zo vanzelfsprekend rond om ons te hebben.’

dsc_1838 dsc_1847 dsc_1856 dsc_1865 dsc_1868 dsc_1892 dsc_1900 dsc_1905