Actueel

Verslag Teachers’ Conference in Dornach

Voor de tiende keer op rij vond dit jaar van 28 maart tot 2 april de wereldconferentie voor steinerleraren plaats in Dornach. De vierjaarlijkse internationale conferentie had deze keer als thema

‘Overcoming Resistance: Courage for an Indepedant Spiritual Life’,

met andere woorden: hoe kunnen we uit weerstand moed ontwikkelen voor een vrij spiritueel leven?

Een duizendtal mensen uit meer dan 40 verschillende landen verzamelde zich gedurende zes dagen rond dit thema in het Goetheanum.

 

Niet enkel de schilderingen op het koepelgewelf van de grote conferentiezaal leken opgefrist en glansden, er waaide ook een frisse wind doorheen het Goetheanum. Komt dit door het duo, Claus-Peter Röh en Florian Oswald, die de pedagogische afdeling aan het Goetheanum leiden… ? Ligt het aan hun ernstige begeestering, overgoten met een zalige dosis humor?

Aan alles was te beleven hoe we als samenleving midden in het oefenveld van de bewustzijnsziel staan.

 

Het programma van afwisselend voordrachten, workshops, gezamenlijke maaltijden en avondvoorstellingen, had een open karakter met meer vragen dan antwoorden.

  • Hoe verhoudt het steineronderwijs zich vandaag tot macht en vrijheid?
  • Wat is de waarde nog van kennis in een digitale wereld?
  • Hoe gaan we om met symptomen van starheid of willekeur… ?

De antwoorden gaven slechts richting aan: tegen de stroom in bewegen, een creatief en authentiek parcours gaan en moed ontwikkelen tot initiatief … Met andere woorden: ons opnieuw, vanuit de impulsen van de steinerpedagogie, richten op onze kerntaak.

 

Dat alles werd belicht door welbespraakte docenten, die helder en met grote interesse en warmte naar de noden van de tijd keken.

De ramen naar de wereld stonden wagenwijd open. Onder meer een Koerdische politica, een industrieel en een dokter in de geschiedenis confronteerden de deelnemers, elk vanuit hun werkveld, met de uitdagingen voor onderwijs in de 21ste eeuw. Geen malse thematieken, dus, maar wel krachtige en enthousiasmerende bijdragen en ontmoetingen, ’s avonds afgerond met indrukwekkende theatrale en muzikale voorstellingen.

 

Verslag: Karen Voets

Naamloos1