Actueel

Voordracht: Kunst en het begrijpen van Pasen

Op woensdag 20 maart spreken Marie Julia Bollansée en Wilbert Lambrechts over het Paasfeest. Zij bekijken hoe grote kunstenaars dit feest betekenis hebben gegeven in hun werk.

 

Het Paasfeest is het centrale christelijke feest, het feest van verrijzenis en verlossing, van transformatie en overwinning van het leven en de liefde op de dood. Zijn traditionele plaats op de kalender is bepaald door verbinding met het begin van de lente en einde van de winter, waarin we eveneens het beeld kunnen zien van dood en wedergeboorte. Als we  willen doordringen tot de geestelijke (algemeen menselijke) kern van het feest, los van kerkelijke dogmatiek, is het boeiend om te bekijken hoe grote kunstenaars (genre Bach, Dostojevski, Rembrandt, Van Gogh, Pasolini) ermee geleefd hebben en er betekenis aan gegeven hebben in hun werk. Als zodanig komt het ook voor in het leerplan en de leerstof van de leerlingen van de steinerschool.  Tijdens deze voordracht willen we daarvan een drietal voorbeelden geven.  We willen laten zien hoe het Paasfeest en het verhaal ernaartoe vormgegeven is door de grootste Italiaanse kunstenaar van de vroegrenaissance Giotto, hoe het in het werk van Michelangelo het Paasmotief herhaaldelijk aanwezig is en terugkeert en tenslotte in het grote mensheidsdrama Faust van Goethe. Telkens in een zoektocht om op vrije, moderne wijze, wars van dogmatiek of leer, dit feest te doorgronden en te beleven.

 

Op woensdag 20 maart om 20.30u spreken hierover Marie Julia Bollansée (die verder dit schooljaar met de leerlingen van de 12de klas de beroemde Scrovegni-kapel van Giotto met fresco’s uit het leven van Jezus in Padua bezoekt) en Wilbert Lambrechts (die in de 12de klas al meer dan dertig jaar de Faust-periode onderwijst), beiden leraren van onze school.

 

Sprekers:  Marie Julia Bollansée en Wilbert Lambrechts

Plaats: Feestzaal van de Steinerschool Antwerpen, Volkstraat 40.

Doelgroep: alle geïnteresseerden

Tijdstip: 20 maart om 20.30u