Actueel

Week van de fair trade: alle kaarten op tafel

Zoals elk jaar daagt Oxfam alle scholen uit om deel te nemen aan de week van de fairtrade, dit jaar van 1 tot 11 oktober. Het is een jaarlijkse actie voor alle lagere-, secundaire en hogescholen met een hart voor eerlijke handel.

Bedoeling is om onrecht aan te kaarten met een laagdrempelige actie,  bijvoorbeeld door met z’n allen eerlijke boterhammen met choco te eten, een eerlijke sapbar te openen, een eerlijk lied te zingen of een eerlijke zoektocht te organiseren. Misschien ook iets voor jouw school?

Inschrijven

Inschrijven kan je nu, via onderstaande mailbanner, of www.oxfamwereldwinkels.be/scholen

Je vindt er actietips, het wedstrijdreglement en veel meer. Er is een laureaat per Vlaamse provincie.

 

Campagne: Alle kaarten op tafel

Oxfam focust dit jaar op het onrecht in de internationale handel, onder de noemer Alle kaarten op tafel. Bij dit onrecht spelen twee factoren die elkaar bevestigen en versterken:

  • De spelregels van de internationale handel dienen vooral de belangen van westerse producenten. Zo ontnemen ze de kansen op ontwikkeling van producenten in het Zuiden.
  • De machtsconcentratie binnen de internationale handel maakt zuiderse producenten structureel afhankelijk en onmondig. Grote bedrijven houden die macht natuurlijk graag in eigen handen.

Dit alles wordt glashelder uitgelegd in een filmpje op www.allekaartenoptafel.be.